VUOKRALAISEN OPAS

Your search results

 

Vuokralaisen opas

Asunnon varaus

 

Vuokrakohde varataan maksamalla vuokranantajan tilille yleensä 1kk takuuvuokra, mutta takuuvuokran summa riippuu monesti myös vuokrasuhteen kestosta.  Takuuvuokran saa takaisin kun vuokrasuhde päättyy. Välitysmaksu tulee myöskin maksaa varauksen yhteydessä Finnvillan tilille.

Maksujen jälkeen sinun tulee lähettää meille kuvankaappaus/näyttökuva varaus- ja välitysmaksusta, tämän jälkeen muokkaamme asuntomainosta tulevia asiakkaitamme varten.

Sinulla on 24h aikaa varata asunto varaustietojen lähetyksestä. Jos varausta ei tapahdu tuon ajan sisällä, siirtyy varausoikeus seuraavalle asiakkaalle.

Vuokra tulee maksaa etukäteen suoraan vuokranantajan tilille ennen kuin asuntoon saapuu. Välitysmaksu tulee maksaa varauksen ohessa Finnvillan tilille.

Tulemme vastaan asunnolle yleensä yhdessä vuokranantajan kanssa, esittelemme vuokrakohteen jonka jälkeen espanjankielinen vuokrasopimus tulee allekirjoittaa.

Kun vuokrasuhde vuokralaisen ja vuokranantajan välillä alkaa on ymmärrettävä, että asuntoon liittyvä keskustelu tulee käydä yhdessä vuokranantajan kanssa. Vuokranantaja on monesti espanjalainen eikä ymmärrä englantia, joten suosittelemme käymään keskustelua kääntäjän avulla espanjaksi. Jos vuokralainen ei millään tule toimeen vuokranantajan kanssa, edes kääntäjän avulla, niin silloin voimme auttaa tulkkaamalla.

Avainten lukumäärässä tulee vuokranantajan hyvän tavan mukaan huomioida asukkaiden määrä. Vuokranantaja pitää itsellään vara-avaimet. Autotallin ja postilokeron avaimen saa myöskin avainten luovutuksen yhteydessä. Jos avaimet hävittää on vuokralainen velvollinen korvaamaan uusien avainten teettämisen hävinneiden tilalle.

 

Pidempiaikaisten vuokrasopimusten kesto on maksimissaan viisi vuotta. Nämä ovat vuosittain uusiutuvia vuokrasopimuksia, jotka on säännöstelty Espanjan kaupunkiasumisen lakipykälien mukaan.

Lyhytaikaiset sopimukset ovat lain mukaan alle 2kk sopimuksia ja alle 6kk sopimuksia.

Suomenkielisen vuokrasopimuspohjan löytää sivustoltamme.

Takuuvuokra 

 

Takuuvuokra on laillinen takuu ja vuokranantajan tulee toimittaa tämä kaupungintalolle vaikka käytännössä hyvin harvat näin tekevät, koska takuuvuokra tulee noutaa kaupungintalolta kun vuokrasopimus on päättynyt ja byrokratiassa voi mennä jopa kuukauden päivät.

Takuuvuokra on maksettava lain mukaan aina kun vuokraa asunnon. Vuokranantaja päättää takuuvuokran suuruuden.

Vuokralaisen tulee maksaa takuuvuokra vuokranantajan tilille merkkinä varauksesta. Vuokrasopimukseen merkitään maksetun takuuvuokran kokonaishinta ja maksutapa.

Jos vuokrasopimusta ei rikota ja kaikki laskut on maksettu viimeiseen vuokrapäivään mennessä, vuokranantajan tulee palauttaa viipymättä takuuvuokra kokonaisuudessaan.

Vuokran maksaminen takuuvuokralla on lain mukaan kielletty ja Espanjassa rangaistava teko.

Kun vuokrasuhde on päätttynyt ja lopputarkastus on suoritettu, vuokranantaja voi odottaa rästissä olevia laskuja, jotka vähennetään takuuvuokrasta, jonka jälkeen vuokranantaja palauttaa takuuvuokran.

Monesti vuokranantaja ja vuokralainen yhdessä laativat arvion kuluista ja nämä vähennetään lopputarkastuksen yhteydessä takuuvuokrasta.

Vuokranantaja on velvollinen palauttamaan takuuvuokran jos kaikkia sopimusehtoja on noudatettu.

Vuokranantaja voi palauttaa takuuvuokran käteisellä tai tiliteitse, aivan miten hän itse toivoo.

Jos vuokranantaja ei palauta takuuvuokraa tulee hänen viivytyksettä ilmoitettava kirjaimellisesti perusteet vakuuden tai sen osien pidättämiseen ja lähetettävä kirjallinen erittely syntyneistä kustannuksista.

 

Lemmikkitakuu

 

Vuokrantajat monesti vaativat lemmikkitakuun siltä varalta jos lemmikki aiheuttaa tuhoa vuokra-asunnossa. Lemmikkitakuu on yleensä 1kk vuokrahinnan verran.

Lemmikkien puremajäljet kiinteissä kalusteissa tai kynnenjäljet esim. seinissä eivät ole tavanomaista kulumista ja omistaja voi vähentää korjauskulut lemmitakuusta.

Vuokranantaja odottaa, että asunto on siisti lemmikin karvoista ja mahdollisesta lemmikin hajusta kun vuokrasuhde on päättynyt. Tarjoamme Tapiwash siivousfirman allergiasiivous-palvelun, jonka vuokralaisen tulee itse tilata.

Jos vuokranantajalle tulee valituksia naapureilta koiran haukkumisesta tms. on vuokralaisen korjattava tilanne, muuten ongelma voi johtaa vuokrasopimuksen purkuun.

Lemmikit eivät ehdottomasti saa tehdä tarpeitaan piha-alueelle tai itse asuntoon.

Vuokranmaksu ja vuokrankorotus

 

Sivustomme asuntojen omistajat hyväksyvät vuokranmaksut tiliteitse jos vuokralaisen kanssa ei toisin ole sovittu. Yleensä vuokra tulee maksaa aina kuun alussa 1-5. päivä tai sopimuksen mukaan.

Laillisesti Espanjassa voi maksaa käteisellä 2500€ saakka. Vuokranantaja vuokraa asuntoa omilla ehdoillaan, joten hänellä on oikeus pyytää maksut käteisellä aina jos hinta ei mene yli laillisen summan.

Yleensä sivustomme asuntojen hinnat ovat laskettu väh. 6kk vuokrauksille. Hinnat voivat muuttua jos kyseeseen tulee alle kuuden kuukauden vuokraukset.

Otathan huomioon, että monien asuntojen vuokrien hinnoittelussa on otettu huomioon vesi-, wifi- tai sähkökulut. Näistä kerromme yleensä mainoksessa.

Pidempiaikaisessa vuokrasopimuksessa on yleensä ehto, jossa puhutaan kuluttajahintaindeksiin sidotusta vuosittaisesta korotuksesta, mutta yleensä hinta pysyy alkuperäisesti sovitussa.

Vahingot asunnossa  

 

Vuokranantajat odottavat itseriittoisia vuokralaisia. Vuokranantajat eivät pidä turhasta häirinnästä. Turha häirintä voi olla esim. “ Minulta paloi lamppu”, “Suihkun verho tippui” tai “Sähköt meni asunnosta”, nämä ovat asioita, jotka vuokralaisen tulee ratkaista ilman vuokranantajan apua.

Jos asunnossa on rikkinäisiä epäkohtia suosittelemme vuokralaista ilmoittamaan näistä viipymättä vuokranantajalle kuvien kera esim. Whatsapin kautta tai sähköpostitse.

Jos sähköinen kodinkone menee rikki niin silloin riippuen tapauksesta vuokranantaja on korvausvelvollinen, hänen tulee korjauttaa tämä tai ostaa toimiva tilalle. Yleensä uudet kodinkoneet korvataan vuokranantajan kotivakuutuksen kautta.

Vuokralaisen on itse korvattava kaikki vahingot, jotka hän aiheuttaa huolimattomuudellaan tai tahallisesti huoneistolle.

Vuokralaisella on vastuu myös asunnossa olleiden henkilöiden, kuten esim. vieraidensa aiheuttamista vahingoista.

Normaaliasumisesta johtuva kuluminen kuuluu vuokranantajan vastuulle, ellei toisin sovita. Normaalilla kulumisella tarkoitetaan huoneistossa vähitellen tapahtuvaa kulumista, kuten lattia- ja sisäpintojen ikääntymistä ilman materiaalien käsittelemistä tai kohtelemista väärällä tavalla.

 

Remontit taloyhtiössä tai lähellä rakennusta

 

Toisin kuin Suomessa taloyhtiön asuntojen remonteista tai lähiön rakennustyömaista ei valitettavasti ilmoiteta erikseen vuokranantajille, koska ilmoitusvelvollisuutta ei ole.

Jos käy niin, että naapurissa alkaa remontti ja tästä koituu pölyä parvekkeelle sekä meteliä, ei vuokralaisella valitettavasti ole vuokrasopimuksen purkuoikeutta.

Jos itse vuokrahuoneistoon tulee remontti kesken vuokrasuhteen ja vuokralainen joutuu muuttamaan asunnosta, ei hänen tarvitse maksaa vuokraa tuolta ajalta.

Vuokralaisen on itse järjestettävä sijaisasunto, mutta hyvän tavan mukaan yleensä vuokranantaja tarjoaa sijaisasuntoa remontin ajaksi. Sijaisasunnon vuokra tulee sopia erikseen.

Vuokralainen ei itse saa ilman omistajan antamaa kirjallista lupaa remontoida asuntoa ja tämä tarkoittaa myös seinien maalausta sekä tapetointia.

 

Home ja torkat, yleisimmät ongelmat aurinkorannikolla.

Valitsemme tarkkaan sivustomme asunnot tästä syystä. Aurinkorannikolla ilmankosteus on jatkuvasti päälle 80%, joten kosteus helposti tiivistyy mm. asunnon nurkkiin, vaatekaappeihin, kylpyhuoneisiin ja muihin suljettuihin tiloihin, joissa on huono ilmanvaihto.

Tiivistynyt kosteus alkaa näkyä tummina täplinä seinissä, joista pääsee helposti eroon pesemällä esim. kloriitilla.

Asuntoa tulee tuulettaa päivittäin ja kaapit tulee avata, jotta kosteus ei kerääntyisi näihin. Suolavalmisteet ovat myös tehokkaita kosteudenkerääjiä.

Vuokrasopimuksessa on vuokrausehto siltä varalta jos asuntoon ilmestyy hometta tai muita kosteusvaurioita. Jos asunnossa on hometta tai kosteusvaurio vuokranantajan tulee korjata se välittömästi kotivakuutuksen, pätevän teknikon, maalarin tai rakentajan avulla.

Jos vuokranantaja ei kanna vastuuta tilanteesta ja näin rikkoo vuokrasopimusta niin silloin asia voidaan ratkaista pahimmassa tapauksessa oikeusteitse. Vuokralainen voi pyytää korvauksia aiheutuneesta vahingosta ja vaivasta.
Jos vuokranantaja rikkoo sopimusta voi vuokralainen muuttaa asunnosta ja vuokranantajan tulee palauttaa takuuvuokra.

Jos vuokralainen on sitä mieltä, että asunnossa on hometta ja tämä aiheuttaa terveydellistä haittaa tulee hänen virallisesti osoittaa teknikon kirjallisen lausunnon avulla, että asunnossa on hometta ja lääkärin kirjallisen lausunnon avulla, että tämä vaikuttaa vuokralaisen terveyteen.

Jos asuntoon tulee torakoita tai muita tuholaishyönteisiä, vuokranantaja on korjattava tilanne välittömästi. Yleensä asuntoon tulee myrkytys aamusta niin, että vuokralaisen tulee olla iltaan asti pois kotoa, näin vältytään terveydellisistä haitoista.

Kaasu, vesi ja sähkö 

 

Kaasupullon voi ostaa suoraan pulloja myyvältä kauppiaalta, joka käy viikottain alueella  (bombona de butano) tai sitten suoraan huoltoasemalta. Pullo painaa 12-13kg ja kestää normaalikäytössä noin kuukauden ja maksaa n. 20€. Kaasun käyttö on huomattavasti halvempaa kuin sähkö.

Espanjassa sähkö on hinnakasta. Pienen perheen sähkölasku kahdelta kuukaudelta voi nousta jopa 150€ jopa ylikin tämän hinnan jos sähköpatteria tai ilmalämpöpumppua käyttää.

Vesilasku tulee yleensä n. 3kk välein n.30-50€ riippuen paikkakunnasta.

Aurinkorannikolla kannattaa ostaa vedensuodatin kraanaan tai Brita-kannu, jossa on valmiina suodatin. Suoraan kraanasta juomista ei suositella.

Vesi- ja sähkölaskun maksusta on yleensä maininta asuntomainoksessa. Voimme myös pyytää vuokranantajalta vuokrahinnan sisältäen nämä kulut. Vuokranantaja lähettää yleensä laskut sähköpostitse kulutuksen mukaan.

Jos kulut sisältyvät vuokrahintaan tästä tulee erikseen maininta vuokrasopimukseen sekä asuntomainokseen.

Ripeää takuuvuokran palautusta varten vesi-ja sähkölaskusta voi vuokranantaja tehdä ennakkoarvion, joka perustuu edellisten kuukausien sähkö- ja vesilaskuun.

 

Valokuitu

 

Asunnoissamme on yleensä netti valmiina, mutta jos kyse on pidempiaikaisesta yli 12kk vuokrauksesta niin silloin yleensä itse vuokralainen tilaa netin. Netin saa palkattua suoraan puhelinliikkeestä, mutta yleensä tarjolla on vuoden sopimus ja tätä varten puhelinliikkeessä vaaditaan pankkitili Espanjassa. Fuengirolassa on myös suomalainen puhelinliike MiMobile, josta saa vaivattomasti nettiliittymän.

Ali- ja jälleenvuokraus sekä vuokrasuhteen uusiminen

 

Asunnossa ei saa olla alivuokralaisia eikä asuntoa saa jälleenvuokrata ilman vuokranantajan erillistä suostumusta.

Jälleenvuokrauksella tarkoitetaan, että vuokralainen vuokraa asuntonsa toiselle henkilölle esim. Suomen loman tai muun poissaolon ajaksi.

Vuokranantajalla on oikeus käydä asunnossa, mutta asuntokäynneistä on sovittava vuokralaisen kanssa. Huoneiston kunnon ja hoidon valvonta oikeuttaa vuokranantajan käynnin sovittuna ajankohtana.

Vuokranantajalla on oikeus näyttää asuntoa asiakkaillemme jos tästä on erikseen sovittu vuokralaisen kanssa.

 

Vuokrasuhteen uusiminen

 

Jos vuokralainen haluaa uusia vuokrasopimuksen tulee vuokralaisen lähettää asiakaspalveluumme sähköposti asunnot@finnvilla.com. Sopimuksen uusiminen on hinnaltaan 100€.

Jos vuokralainen haluaa vuokrata asunnon uudelleen seuraavalle vuokrakaudelle tulee hänen ilmoittaa asiasta meille ja maksaa asunnosta uusi varausmaksu ja välitysmaksu.

 

Kesä

 

Suomalaisten sesonkiaika Espanjassa alkaa tunnetusti syksyllä ja loppuu touko-kesäkuussa. Espanjassa espanjalaisten lomavuokralaisten sesonkiaika alkaa kesäkuussa ja loppuu syyskuussa.

Kesälomalla espanjalaiset tulevat aurinkorannikolle viettämään lomaansa ja he vuokraavat asunnon koko perheelleen mikä tulee paljon edullisemmaksi kuin ottaa hotelli koko perheelle keskellä sesonkiaikaa.

Tästä syystä aurinkorannikolla asuntojen vuokrahinnat muuttuvat kesällä eli kesäkuusta elokuuhun pelkästä 1mh asunnosta pyydetään väh. 700€/vko.

Vuokranantaja saa tuottoa asunnostaan väh. nelinkertaisen määrän kuukauden aikana. Asuntoja pidempiaikaisesti kesällä on melkein mahdoton löytää ns. normaali kk-hintaan. Joskus saamme neuvoteltua asunnon omistajan kanssa asunnon vuokrauksesta pidempiaikaisesti nostamalla kk-hintaa koko vuodelle kesänkin yli.

Asuntoa pidempiaikaiseen vuokraukseen on kesällä vaikea löytää, mutta vielä vaikeampaa on löytää asunto kesäkuussa esim. kolmeksi kuukaudeksi ns. normaali kk-hintaan. Asuntojen omistajat tienaavat kesällä viikkovuokrauksen ansiosta nelinkertaisen kuukausihinnan.

Hyvä tietää:

 • Kanariansaaret, Baleaarit ja aurinkorannikko ovat espanjalaisten suosikkikesälomakohteita.
 • elokuussa asuntojen viikkovuokrat ovat vuoden korkeimmat.
 • asuntoja on tarjolla kesän yli ja kesälle enemmän kevään alussa kuin lähempänä kesää.
 • paras aika muuttaa Espanjaan on syksyllä, talvella ja alkukeväästä, lähempänä kesää asuntoja pidempiaikaiseen vuokraukseen on todella vähän tarjolla.

 

Varauksen peruutus

 

Jos joudut peruuttamaan varauksesi syystä tai toisesta, menetät varausmaksun ja välitysmaksun kokonaisuudessaan. Jos kyseessä on sairastapaus monesti pääsemme neuvotteluun vuokranantajan kanssa takuuvuokran palautuksesta, mutta meillä tulee olla asiakas peruuttajan tilalle.

Peruutuksesta tulisi ilmoittaa vähintään kuukausi ennen vuokrasuhteen aloitusta, jotta meillä olisi neuvotteluvaraa omistajan kanssa.

 

Irtisanominen

 

Jos haluat irtisanoa asunnon sinun tulee tehdä se kirjallisesti ilmoittamalla omistajalle ja meille Finnvillaan vähintään 30. päivän varoitusajalla. Takuuvuokran menettää automaattisesti jos asunnosta lähtee ilman asiallista ilmoitusta 30 päivän varoitusajalla.

Jos kyseessä on alle 6kk kestävä vuokrasopimus takuuvuokran menettää jos vuokrasopimusta rikotaan.

Jos kyseessä on esim. +6kk vuokrasopimus ja vuokralainen haluaa sen rikkoa ensimmäisen vuoden aikana tulee hänen maksaa lain mukaan sakkoa vuokranantajalle; yhden kuukauden vuokra jaettuna kahdellatoista kuukaudella ja kertoen jäljellä olevien vuokrakuukausien kesken.

Jäljellä olevat vuokrakuukaudet kuuteen kuukauteen saakka tulee myöskin maksaa laillisen sakon lisäksi.

Jos kyseessä on pidempiaikainen vuokrasopimus +12kk niin Espanjassa lain mukaan on vuokrattava asuntoa väh. 6kk. Jos asunnosta haluaa lähteä 6kk jälkeen on asiasta ilmoitettava erikseen vuokranantajalle väh. 30 päivää ennen lähtöä. Jos vuokrasopimusta ei rikota ja kaikki laskut on maksettu viimeiseen vuokrapäivään mennessä, vuokranantajan tulee palauttaa viipymättä takuuvuokra kokonaisuudessaan.

 

Irtisanomistapauksissa me Finnvillassa tarjoamme palvelun erikseen, jossa etsimme uuden vuokralaisen mahdollisimman nopealla aikataululla ja pyrimme neuvottelemaan maksuista omistajan kanssa niin, että vuokralaiselle tulisi mahdollisimman vähän maksettavaa. Tämän palvelun hinta on 280€ ja veloitamme tämän vain jos onnistumme neuvotteluissa omistajan kanssa.

 

Lopputarkastus vuokrasuhteen päättyessä

 

Lopputarkastuksesta tulee sopia vuokranantajan kanssa silloin kun asuntoon astutaan. Jos tämä ei ole mahdollista, koska paluulippuja ei ole ostettu niin silloin vuokralaisen velvollisuus on ilmoittaa hyvissä ajoin vähintään kaksi viikkoa ennen asunnon omistajalle kirjallisesti lähtöpäivämäärästä ja kellonajasta sekä mahdollisista epäkohdista.

Vuokranantaja yleensä tarkastaa asunnon lähtöpäivänä tai sitten päivää aikaisemmin jos vuokralaisten lähtö on yöllä tai aikaisin aamusta. Lähdön tulee tapahtua viimeisenä päivänä viimeistään 11:00 mennessä.

Jos vuokranantaja ei jostain syystä pääse paikalle lopputarkastukseen suosittelemme vuokralaista ottamaan kuvia asunnosta ja jopa videon ennen lähtöä.

Hinnasto

Palveluhinnasto:

 • Alle 3kk vuokrausjakso: 280€
 • 3kk/+ vuokrausjakso on hinnaltaan 50% 1kk vuokrahinnasta (vähintään 280€).
 • 6kk/+ vuokrausjaksot aina yhden kuukauden vuokrahinnan verran.
 • Vuokrasuhteen jatkosopimuksen hinta on 100€.
 • Sunnuntai- ja pyhäpäivälisä sekä iltavastaanotto aikavälillä 20:00-22:00 on hinnaltaan 100€.

Sinun on hyvä muistaa, että…

 • yrityksemme ei ole vastuussa vuokrakohteessa aiheutuneista vahingoista ennen, jälkeen tai vuokrauksen aikana.
 • emme myöskään ole vastuussa vuokralaisen ja vuokranantajan välille syntyneistä ongelmista tai erimielisyyksistä johtuen kulttuurierosta, kieliongelmista tai tiedonpuutteesta.
 • sivustollamme vuokrakohteiden omistajat mainostavat asuntojaan omilla ehdoillaan.
 • valokuvaamme ja tarkistamme asuntojen kelvollisuuden. Ajan kuluessa asuntojen sisustus voi hieman muuttua, mutta päivitämme mainosten kuvat yleensä vuokralaisen vaihduttua, jotta vuokralainen saisi mahdollisimman realistisen kuvan asunnoista.
 • jokaisesta vuokrakohteesta löytyy perustarvikkeet asumiseen, kuten keittiötarvikkeet, petivaatteet ja pesukone. Suihkupyyhkeitä on monesti asunnoissa, mutta suosittelemme tuomaan oman pyyhkeen mukana tai ostamaan sellaisen paikanpäällä.
 • uima-altaiden aukioloajat voivat muuttua riippuen taloyhtiön muuttuvista säännöistä ja esim. Covid-rajoitusten takia.

Palaute

 

Kuulemme mielellämme asumiskokemuksesta, asiakkaidemme mielipiteet ovat paras referenssi tulevia asiakkaitamme ajatellen.

Jos vuokralaisella on kielteistä palautetta asunnosta tai palvelustamme hänen tulee kertoa asiasta kirjallisesti meille ennen kuin sopimus purkautuu asunnot@finnvilla.com.

Haluamme muistuttaa, että Espanjassa kulutuslain mukaan väärän tiedon levittäminen espanjalaisesta yrityksestä tai sen moittiminen virheellisin perustein julkisessa mediassa on rangaistava teko.

 

Laskutus

 

Yrityksemme laillista puolta hoitaa lakitoimistomme Daemi Zabalza & asociados, lakiasiantuntijat Marbellassa ja jokainen vuokrasopimus on lakimiehen laatima, tämä laaditaan vuokranantajan ja vuokralaisen välille.

Palvelumaksut menevät suoraan verotukseen ja maksuista saa pyydettäessä laillisesti pätevät laskut.

Jos tarvitset kuitin palvelumaksusta yrityksesi nimiin niin lähetä meille yrityksen nimi, yritystunnus ja osoite sähköpostitse contabilidad@finnvilla.com. Laskutusosastomme laatii  laskun ja lähettää tämän sähköpostitse viiveettä.

 

Yritystiedot

 

Finnvilla.com on Finnvilla Investment Group S.L.:n omistama asuntoportaali, joka on Espanjaan rekisteröity yritys yritystunnuksella CIF/VAT ESB72339138.

Compare Listings